10/4/10

Ένας Σαντορινιός στα Πετράλωνα

Παρασκευή βράδυ και με παρέα φιλική αποφασίζουμε να πάμε για φαΐ παραδοσιακά. Επειδή είμαστε από όλη την Αθήνα λέμε να πάμε σε μια ταβέρνα στα Πετράλωνα. Φτάνουμε λοιπόν στον Σαντορινιό. Το πρώτο καλό πράγμα που είδα στο μαγαζί είναι η θέση του. Είναι ακριβώς έξω απο το σταθμό του ηλεκτρικού (Πετράλωνα προφανώς). Επιπλέον έχει και θέσεις για πάρκινγκ στην περιοχή παρ'όλο που ήταν Παρασκευή βράδυ.

Από έξω το μαγαζί δε λέει και πολλά (ε καλά λέει Σαντορινιός προφανώς αλλά καταλάβατε τι εννοώ). Δείχνει σαν παλιό σπίτι ουσιαστικά σε καλή κατάσταση. Μόλις μπαίνεις υπάρχει ένας ανοιχτός χώρος (σαν αυλή του παλιού σπιτιού) ο οποίος δεν ήταν ανοιχτός εκείνη τη στιγμή γιατί έκανε κρύο, αλλά φαντάζομαι οτι το καλοκαίρι θα είναι ονειρικός απλά. Το μαγαζί έχει 2 αίθουσες, μια μικρή και μια μεγάλη. Εμείς παρέα 8-9 ατόμων βολευτήκαμε στη μικρή χωρίς να στριμωχτούμε καθόλου.

Εδώ πρέπει να μιλήσουμε για το σέρβις και το πόσο ευγενικοί ήταν οι άνθρωποι του μαγαζιού. Επειδή είχα ένα πρόβλημα στο πόδι εγώ περπάταγα με πατερίτσες (κάτι το οποίο παραδόξως δεν έχω πάθει απο το πολύ φαΐ αλλά αντίθετα από τρέξιμο. Ε φταίω που τρώω;). Μόλις το είδαν οι άνθρωποι εκεί κοίταξαν να δουν ποιο τραπέζι είναι το πιο ευρύχωρο για να μπορώ να κάτσω άνετα και γενικά ήταν πολύ εξυπηρετικοί παρ'όλες τις διαβεβαιώσεις μου για το πόσο καλά ήμουν. Γενικά το σέρβις ήταν γρήγορο και εξυπηρετικό (με μια μικρή εξαίρεση όταν ο σερβιτόρος ξέχασε να φέρει λίγο ψωμί που του ζητήσαμε, αλλά αυτά είναι μικρά πράγματα. Το ξαναείπαμε και ήρθε αμέσως.).

Και τώρα πάμε στο φαΐ. Επειδή είχαμε φτάσει πρώτοι (3 μαντράχαλοι οι υπόλοιποι 5 ήταν γυναίκες οπότε την αργοπορία την είχαμε μάλλον σίγουρη. Και έτσι έγινε.), είπαμε να πάρουμε ένα μισόκιλο κρασάκι και ένα μεζεδάκι στη μέση μέχρι να έρθουν και τα κορίτσια. Λουκάνικα σπέσιαλ και κοκκινέλι λοιπόν με τα λουκάνικα να είναι γαρνιρισμένα με τυρί φέτα και κασέρι λιωμένα και με μια κόκκινη σάλτσα ημι-καυτερή. Πολύ ωραία ομολογώ. Το κρασί είχε μια γεύση μπρούσκου λίγο ξινό καλό για αυτούς που το προτιμούν έτσι.

Όταν ήρθαν τα κορίτσια αποφασίσαμε να παραγγείλουμε σοβαρά. Γεμιστές πιπεριές, λουκάνικα σπέσιαλ, πατάτες, κεφτεδάκια σπέσιαλ (κεφτέδες που μπαίνουν πρώτα στο τηγάνι, μετά στο φούρνο και μετά γαρνίρονται όπως τα λουκάνικα), σκαλτσόνι τα ορεκτικά. Εγώ προσωπικά για κυρίως πιάτο πήρα το Ηφαίστειο της Σαντορίνης (μου το πρότεινε ο φίλος που πρότεινε και το μαγαζί, ήταν άλλωστε στις σπεσιαλιτέ) ενώ παραγγείλαμε και μια ποικιλία για τη μέση. Όλα τα ορεκτικά ήταν πολύ καλά, και μάλιστα σε μέγεθος μερίδας φαγητού. Κανείς δεν έμεινε παραπονεμένος. Η ποικιλία ήταν τούμπανο με παϊδάκια και μπιφτέκια, ακόμα και με φιλέτο κοτόπουλο, πράγμα που δεν το περίμενα. Το γιατί θα σας το πώ μετά. Το ηφαίστειο σαντορίνης είναι φιλέτο βοδινό, γεμιστό με καρότο και πιπεριά γαρνιρισμένο με σάλτσα ημι-καυτερή και πατάτες τηγανιτές για συνοδευτικό. Δεν έχω λόγια να το περιγράψω, θα έπαιρνα και ένα για το σπίτι. Συνοψίζοντας το φαγητό ήταν πολύ καλό, σε μερίδες φυσιολογικότατες και πάντα με τη γαρνιτούρα που έπρεπε σε αφθονία. Α και το ψωμί ήταν ψημένο αλλά όχι λαδωμένο που να μην μπορείς να το πιάσεις.

Και τώρα πάμε στη λυπητερή. Βασικά δεν ήταν και τόσο λυπητερή. Θα καταλάβετε. Το πιάτο μου έκανε 7 €. Η ποικιλία έκανε 8 € (και ήταν και ο λόγος που δεν την περίμενα τόσο τούμπανο). Τα συνοδευτικά απο 4-6 €. Με λίγα λόγια τα πάντα ήταν ΠΟΛΥ φτηνά. Όχι στο πολυ δεν κόλλησε το caps, επίτηδες το έκανα. Με φαγητά συνοδευτικά, κρασιά κτλ πληρώσαμε 13 € το άτομο. Και φάγαμε. Πολύ. Και καλά.

Συνοψίζοντας ένα πολύ ωραίο μαγαζί, με πολύ εξυπηρετικό σέρβις ( οικογενειακή επιχείρηση, το καλύτερο πράγμα. Μια ηλικιωμένη κυρία έβγαινε κάθε τόσο απο τη κουζίνα για να ρωτήσει άν είμαστε ευχαριστημένοι και αν θέλουμε κάτι άλλο. Και στα Fridays γίνεται το ίδιο αλλά την ειλικρίνεια της γυναίκας τη νιώθαμε όλοι.). Το φαγητό είναι πολύ καλό, από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει σε εστιατόριο και τα συνοδευτικά και τα ορεκτικά σε ποσότητα και ποιότητα που πρέπει. Όσο για τιμές ας πούμε απλά ότι με 12 € χορταίνεις και μάλιστα παίζει και να αφήσεις και φαγητό στο πιάτο.

Τελικά ο Σαντορινιός είναι μια πολύ καλή επιλογή για φαγητό και όχι μόνο (και το κρασί του είναι καλό, πήραμε και ένα λευκό ξηρό μετά. Ε, μόνο ένα :-P. Όχι δεν ήμουν μεθυσμένος τα εννοώ αυτά που λέω). Λογικές τιμές και ένας πολύ καλά διακοσμημένος χώρος και φαγητό για όλα τα (ελληνικά) γούστα.

Καλή απόλαυση.


Σαντορινιός: Δωριέων 8, Πετράλωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου