1/5/12

Φάγαμε (σ)τον Άμπακα!

Σάββατο βράδυ και ο υπογράφων έχει κλείσει τραπέζι για φαγητό στον Άμπακα. Ο Άμπακας είναι κρητικό εστιατόριο στο Γκάζι. Αιτία, μία φίλη με καταγωγή από την Κρήτη. Είναι εύκολο να το βρείς, όπως βγαίνεις από το σταθμό του μετρό "Κεραμεικός" και ανεβαίνεις τις κυλιόμενες προς την Τεχνόπολη, κάνεις δεξιά. Ο δρόμος που "ανοίγεται" μπροστά σου είναι η Τριπτολέμου (περνάει έξω από το Socialista). Στον κάθετο δρόμο που θα συναντήσετε να ανεβαίνουν τα αυτοκίνητα είναι η Ορφέως, κάνετε δεξιά και φτάσατε. Ο χώρος είναι μικρός και περιποιημένος, επενδεδυμένος με πέτρα οι τοίχοι και τα (περίπου 15) τραπέζια είναι από ξύλο.
Ήμασταν τυχεροί γιατί πετύχαμε ημέρα που είχε ζωντανή μουσική, τον εξαιρετικό Νίκο Βεζυράκη στο τραγούδι και στη λύρα με τους επίσης εξαιρετικούς μουσικούς Γιάννη Κυδωνάκη στο λαούτο και Γιώργο Κυρικάκη στα πλήκτρα.
Πάμε και στο δια ταύτα τώρα που είναι το φαγητό. Λοιπόν το ψωμάκι (λέγε με και κουβέρ) έρχεται μέσα σε πουγκί. Αυτά που παραγγείλαμε ήταν λουκάνικο με στάκα που απ'ότι κατάλαβα (καθ'οτι άσχετος με την κρητική κουζίνα) είναι το βούτυρο από το πρόβειο γάλα. Τιμή €6.80 καλή μερίδα οπότε συνιστώ ανεπιφύλακτα. Μιά φέτα ψητή που έρχεται μέσα σε φύλλο πίτας που είναι και εντυπωσιακό να το βλέπεις αλλά και πολύ καλή στη γεύση οπότε και αυτό συνίσταται. Τζατζίκι με ρακί και μάραθο, κάτι διαφορετικό λες, απλά η ρακί "χάνεται" και το μάραθο επισκιάζει τα πάντα αλλά αξίζει γιατί είναι μεγάλη μερίδα. Ο ντάκος είναι ωραίος, αυτό έλειπε βέβαια σε κρητικό εστιατόριο να μην είναι καλός, απλά αφήστε λίγη ώρα να μουσκέψει καλά το παξιμάδι για να σπάει εύκολα. Παρήγγειλα και απάκι (χοιρινό καπνιστό) αλλά είχε τελειώσει οπότε παρήγγειλα αμανίτες (μανιτάρια). Άσχετα τελείως αυτά τα 2 το ξέρω αλλά μου έκανε εντύπωση το όνομα. Ήταν μεγάλη μερίδα με ευμεγέθη μανιτάρια αλλά απ'οτι μπόρεσα να καταλάβω τα αλευρώνουν πριν τα τηγανίσουν και προσωπικά δε μου άρεσαν.
Πάμε και στο πιο αρνητικό τώρα. Παρήγγειλα κάποια στιγμή κρητικό χοιρινό σουβλάκι, €9, (μιας και ζήλεψα όταν το είδα σε διπλανό τραπέζι). Επειδή είχε λίγη δουλειά λόγω του ότι λίγο παραδίπλα υπήρχε μια μεγάλη παρέα ήμουν αρκετά υπομονετικός (περί τη μία ώρα). Εκείνη τη στιγμή έρχεται ο σερβιτόρος και μου λέει σε λίγο είναι εδώ. Τελικά μέχρι να φύγω, καμιά ώρα ακόμα δηλαδή δεν είχε έρθει. Παρόλα αυτά το χρέωσαν στο λογαριασμό κανονικά. Θα μπορούσα να το πω και να μην το πληρώσω τελικά αλλά επειδή είμαστε καλοί γιατί δε τα "παίρνουμε" από κανέναν δεν είπα τίποτα. Απλά να κρατάτε χρόνο τι ώρα παραγγέλνετε κάτι.
 Σύνολο (μαζί με κόκκινο κρασί, χωρίς το σουβλάκι) θα πήγαινε €39 ο λογαριασμός τιμή ικανοποιητική για 2 άτομα κρίνοντας τον χώρο, την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού.

Άμπακας
Ορφέως 34 & Ικαριέων,  Γκάζι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου