10/8/12

Οινοπνεύματα (Σύρος)


Τελευταία μέρα (και ώρα!) στο νησί της Σύρου για το φίλο μας τον Κοιλιόδουλο και πήγαμε για φαγητό με την ψυχή στο στόμα! Καθίσαμε σε ένα ταβερνάκι ονόματι Οινοπνεύματα που μας πρότεινε ένας φίλος, για τα πιάτα του και τις τιμές του. Αρκετά τσιμπημένες για το χαρακτηρισμό "φθηνές", αλλά προσιτές αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα μαγαζί που βρίσκεται στη λεγόμενη Αγορά της Ερμούπολης, πολύ κοντά στο λιμάνι και περιμένει να συντηρηθεί από τον τουρισμό. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως τα πιάτα ήταν ιδιαιτέρως νόστιμα, με γεύσεις όχι τόσο κοινότυπες για ένα συνηθισμένο ταβερνάκι...
Τα πιάτα που παραγγείλαμε; Χοιρινό γλυκόξινο για εμένα, ψαρονέφρι με λιαστές ντομάτες για τον Κοιλιόδουλο και -το κλασικό και βαρετό θα έλεγα- σουβλάκι κοτόπουλο "για τους υπολοίπους της παρέας". "Όλα τα πιάτα συνοδεύονταν από πατάτες τηγανητές, ρύζι, ντοματούλα και αγγουράκι." Το χοιρινό, πολύ μαλακό και νόστιμο,  ήταν άκρως ικανοποιητικό με μία ενδιαφέρουσα σάλτσα που από την πρώτη μπουκιά δε σε άφηνε ασυγκίνητο. Μόνο προς το τέλος του πιάτου άρχιζε να φαίνεται αρκετά γλυκιά (περίπου όπως γίνεται με τα γλυκά που σε λιγώνουν, πόσο να φας πια!). Οι πατατούλες (φρέσκιες) και το ρυζάκι ήταν απλά, με ουδέτερη γεύση, όπως πρέπει για να μην επισκιάζουν τη γεύση του χοιρινού, αλλά για να τη συνοδεύουν και να την αναδεικνύουν. Η τιμή του: € 8,5. Ούτε πολύ ακριβή, αλλά ούτε και πολύ φθηνή (στο κατω - κατω εκεί δεν κυμαινεται η τιμή και σε άλλα εστιατόρια;) Το ψαρονέφρι; Ακόμα καλύτερο από το χοιρινό! "Το ψαρονέφρι ήταν καλοψημένο, "γεμιστό" με τυρί, σερβιρισμένο με τις λιαστές ντομάτες και μια άσπρη σως από πάνω. Πολύ γεμάτη και δεμένη γεύση στο στόμα. Κόστιζε 14 ευρώ αλλά πιστεύω άξιζε τα λεφτά του. Το σουβλάκι ήταν χορταστικό μεν αλλά δε ξέφευγε από τον κανόνα, δηλαδή ένα τυπικό κοτόπουλο σουβλάκι.
Η μόνη άτυχη στιγμή ήταν μια κουβέντα που άθελα της είπε η υπάλληλος που μας σέρβιρε "με το που κάτσαμε και ρώτησε πόσοι θα είμαστε", εννοώντας κάτι άλλο "δε πα να είστε και 15 είπε." Και το καλύτερο της υπόθεσης, για εμένα που είμαι από τους φανατικούς των γλυκών, ήταν το καθιερωμένο κέρασμα μετά το φαγητό! Κάτι ελαφρύ, πανακότα με σιρόπι καραμέλα! Ούτε πολύ αραιό, ούτε πολύ παχύρευστο, ακριβώς ό,τι έπρεπε. Ο ιδανικός τρόπος για να τελειώσεις το (χορταστικό ομολογουμένως) γεύμα σου, χωνευτικό, καθόλου βαρύ και ιδιαιτέρως εύγευστο! Που σίγουρα μετράει ακόμα και σαν κίνηση, τη στιγμή που σε πολλά αντίστοιχα μαγαζιά "ξεχνούν" να σε κεράσουν κάτι για το τέλος! Κάτι που θα συμβάλει στο να το ξαναπροτιμήσεις την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο νησί, εκτός δηλαδή από το βασικότερο: τα ξεχωριστά πιάτα του!

Εμμανουήλ Ροΐδη 9, Ερμούπολη

2 σχόλια:

  1. Αγαπάμε Οινοπνεύματα!! Ειδικά το μεζεκλίκι (χοιρινό πνιγμένο στο τυρί) κι από μεζέδες τα 4 τυριά στο πήλινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαιρόμαστε που σας αρέσει σα μαγαζί αλλά ακόμα περισσότερο χαιρόμαστε που μας διαβάζετε και σχολιάζετε. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή