18/9/14

Φωτιά και Μπαλτάς στους πεινασμένους!

Οι κατάσκοποί μας (αν υπάρχουν) δούλεψαν για άλλη μια φορά και μας υπέδειξαν τον επόμενο στόχο. Μπαλτάς, μια ταβέρνα-σουβλατζίδικο στην Αργυρούπολη.

Το μαγαζί είναι σε σημείο λίγο περίεργο. Εννοώ ότι αν και βρίσκεται σε πλατεία, προσωπικά δε το είχα πάρει χαμπάρι, αν και είχα περάσει αρκετές φορές από εκεί. Αλλά για αυτό φταίει κυρίως το γεγονός ότι δεν περίμενα να υπάρχουν μαγαζιά στην πίσω μεριά της πλατείας. Κατά τα άλλα το σημείο είναι ωραίο, με μια παιδική χαρά να παίζουν και τα παιδιά (αν έχετε, σας σκεφτόμαστε όλους). Επιπλέον, η περιοχή, αν και δομημένη αρκετά, δεν μου φάνηκε να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με το πάρκινγκ. Τουλάχιστον Τετάρτη βράδυ δεν είχε. Για αυτούς που τρώνε και νιώθουν τύψεις, δίπλα έχει και γυμναστήριο πολεμικών τεχνών. Άλλοι χτυπάνε σάκους, άλλοι χτυπάνε σουβλάκια... ήθη και έθιμα...

Εξωτερικά το μαγαζί δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Ένας απλός, προσεγμένος χώρος, χωρίς κάτι το χτυπητό που να τραβάει το μάτι. Τραπέζια μέσα στο μαγαζί και έξω στη πλατεία (λίγα και προφανώς για όσο το επιτρέπει ο καιρός). Επειδή ήταν βραδιά Champions League ο ήχος ερχόταν από την τηλεόραση για το ποδόσφαιρο, οπότε δε μπορώ να σας πω για μουσική υπόκρουση. Σε εμάς έξω πάντως ο ήχος ερχόταν διακριτικά, οπότε πιστεύω ότι και η μουσική (αν υπάρχει) τα ίδια πρότυπα θα ακολουθεί, τουλάχιστον στην ένταση. Στο σέρβις, όπως θα περίμενε κανείς υπάρχει ένα άτομο, μάλλον ο ιδιοκτήτης ή κάποιος συγγενής, ευγενικός, προσιτός και ευχάριστος. Αν σας αρέσουν τα κυριλέ και οι πετσέτες στο χέρι κτλ, μην πάτε. Αν από την άλλη είστε απλοί άνθρωποι σαν εμάς πιάστε και κουβέντα, δικός μας άνθρωπος. Εξυπηρετικός και ευγενικός έκανε την παρουσία του διακριτική και δεν έχω να πω κακό λόγο για αυτόν.

Πάμε στον κατάλογο, ο οποίος είναι το γνωστό Α4 διπλωμένο και πλαστικοποιημένο, με background γενικό με αναφορές στο μαγαζί. Είπαμε, συνοικιακή ταβέρνα είναι, δε τρώμε στο Hilton. Η ποικιλία που προσφέρει το μαγαζί είναι πολύ καλή, όχι μόνο για σουβλατζίδικο αλλά γενικώς. Εκτός από τα κλασσικά, έχει και κοντοσούβλι και κλέφτικο (χοιρινό και κοτόπουλο και στα 2), 2-3 καλές ιδέες στα ορεκτικά και σου προκαλεί το ευχάριστο πρόβλημα του τι να δοκιμάσεις, ειδικά αν θέλεις, όπως εμείς, να γράψεις και μια σοβαρή κριτική.

Έχοντας πάει με μια φίλη και τον Κοιλιόδουλο, η τελική παραγγελία ήταν μια μερίδα πατάτες με σως, μια τυροκαυτερή (που κάποια στιγμή θα σταματήσω να τη γράφω, θα εννοείται) μια φέτα ψητή, ένα καλαμάκι χοιρινό (η κοπέλα... θα την ξαναπάρουμε συμφέρει) με μια πίτα κομμένη (αν και το καλαμάκι συνοδεύεται από πιτάκι, ήθελε και έξτρα πίτα) και μια ποικιλία μισή κοντοσούβλι και μισή κλέφτικο, χοιρινό και τα 2. Να παρατηρήσω εδώ ότι θα σχολιάσω και το σαγανάκι γεμιστό, που είχα φάει μια μέρα από το delivery, καλή ώρα σε μέρες ποδοσφαιρικές.

Αρχίζοντας από τα ορεκτικά, μας άρεσε πολύ η σως μουστάρδας στις πατάτες. Ευχάριστη αλλαγή από τη συνηθισμένη σως μαγιονέζας, είχε και υφή και γεύση πολύ καλή, ταίριαξε πολύ ωραία με τις πατάτες σαν σύνολο. Επίσης πολύ καλή και η τυροκαυτερή, που είναι όντως σε επαρκή βαθμό καυτερή. Η ψητή φέτα (αν και άργησε λίγο αλλά αυτό οφείλεται στο ότι ψήθηκε εκείνη τη στιγμή) ήρθε πάνω από ντοματούλα και κρεμυδάκι, βουτηγμένη στο λάδι. Η υφή της ήταν κρεμώδης, το οποίο σημαίνει ότι ψήθηκε ακριβώς όσο χρειάστηκε και σαν αποτέλεσμα αυτού και της φρεσκάδας ήταν καταπληκτική. Κλείνω με αυτό που δεν πήραμε εκείνη τη μέρα αλλά μου είχε μείνει στο μυαλό, το γεμιστό σαγανάκι, το οποίο είναι φέτα σαγανάκι, τυλιγμένη σε φύλο αραβικής πίτας, γεμιστό με ντομάτα, κρεμμύδι και πιππεριά, ξαπλωμένο σε πράσινη σαλάτα. Πάρα πολύ ωραίο πιάτο, το προτείνω ανεπιφύλακτα για ορεκτικό, προσωπικά θα μπορούσα να φάω μόνο τέτοια.

Το καλαμάκι άρεσε στη φίλη μας, τι άλλο να πούμε για ένα καλαμάκι, οπότε πάμε στο κυρίως κρέας. Και το κοντοσούβλι, και το κλέφτικο ήταν καταπληκτικά. Το κοντοσούβλι δεν είχε ίχνος λίπους, ενώ το κλέφτικο είχε απλά ένα ελάχιστο στρώμα πέτσας-λίπους, το οποίο όχι μόνο δε χάλαγε, αλλά προσέθετε και στη γεύση. Πολύ καλό και καθαρό κρέας, καλά ψημένο, από τα καλύτερα που έχω φάει έξω. Και η ποικιλία για 2 άτομα ήταν φυσιολογικότατη σε μέγεθος, για φυσιολογικά άτομα, με τον Κοιλιόδουλο τρώγαμε και μια ο καθένας. Μαζί με τα ορεκτικά. Αλλά αν πάτε σίγουρα δε θα πεινάσετε. Επίσης μια ποικιλία που πήγε στο δίπλα τραπέζι με κεμπάπ (το δίπλα τραπέζι ήταν οι κουμπάροι μου με τους γονείς τους... το κάναμε οικογενειακή υπόθεση βλέπετε) ήταν καλά ψημένη, με καλή παρουσίαση, αλλά κυρίως ευμεγέθης για να φάνε 6 άτομα (όχι να χορτάσουν, αλλά να μπορούν να πουν ότι φάγανε). Πηγαίνοντας στο τμήμα του λογαριασμού. Για 3 ορεκτικά, ένα καλαμάκι, μια πίτα και μια ποικιλία κρέας με δύο μπύρες μπουκάλια, το σύνολο ήρθε στα 29,00€. Πρακτικά αν πούμε 7 € οι μπύρες και περίπου 10 € τα ορεκτικά, μας βγαίνει μια ποικιλία γύρω στα 12-15 €. Για αυτό που πήραμε είναι πολύ τίμια, για να μην πω πολύ καλή, τιμή. Συνοικιακό μαγαζί είναι, δεν χρειάζεται να χρεώνει παπάδες για να βγάλει τα έξοδά του.

Ανακεφαλαιώνοντας, ένα μαγαζί σε ανύποπτο αλλά ωραίο σημείο, με αναμενόμενη διακόσμηση και καλό σέρβις, μεγάλη ποικιλία, πολύ καλό φαγητό και δίκαιες τιμές. Είναι ένα μαγαζί που αξίζει και με το παραπάνω να το επισκεφτείτε, ίσως και να το βάλετε στις τακτικές σας επιλογές αν είστε της περιοχής. Εκτός αν αποφασίσετε να κόψετε το φαΐ μαχαίρι... όχι... μπαλτά!

(Ψητοπωλείο) Ο Μπαλτάς
Κολοκοτρώνη 36, Αργυρούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου