21/4/15

Ποιος θα πρωτοφάει στην Πασιφάη;

Βέβαια για να διαβάζετε αυτό το άρθρο μάλλον καταλάβατε ότι εμείς μια φορά φάγαμε...

Η Πασιφάη είναι ένα κρητικό μεζεδοπωλείο στη Γλυφάδα, απέναντι από τον Ωκεάνιο Κουβά... Όσοι μας διαβάζετε ανελλιπώς ξέρετε τι λέω, όσοι τυχαίνει να μας διαβάζετε για πρώτη φορά πηγαίνετε λίγο πιο πίσω για διάβασμα και ελάτε να σας εξετάσω πάλι. Πολύ πρόσφατο μαγαζί (στη Γλυφάδα) και επειδή οι Γευσιχώστες αγαπάνε Κρήτη (και κάθε μέρος της Ελλάδας που έχει καλό φαγητό... και εκτός Ελλάδας... γενικά φαγητό...), είπαμε να το τιμήσουμε για να ξεφύγουμε και λίγο από το σουβλάκι.


Σαν τοποθεσία το μαγαζί είναι σε ένα καλό σημείο στη Γλυφάδα, κοντά σε αυτό που λέμε (και έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν) το «νέο» κέντρο της Γλυφάδας. Η περιοχή έχει ένα μικρό (σχετικά) πρόβλημα να παρκάρεις, αλλά δε θα ταλαιπωρηθείς πολύ και αν έχεις ξαναπάει στην περιοχή και ξέρεις πέντε πράγματα ίσως καθόλου. Επιπλέον μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη στο μαγαζί με διάφορες άλλες δραστηριότητες που βρίσκονται σε απόσταση 5-10 λεπτών με τα πόδια, κάτι που δίνει στην έξοδό σας μια μεγαλύτερη ποικιλία από το να βγείτε απλά για φαΐ (όχι ότι εμάς μας εμποδίζει το να βγούμε απλά για φαΐ... αλλά λέμε τώρα, υπάρχει και κόσμος εκεί έξω που θέλει και άλλα πράγματα).


Και μιας και είπα άλλα πράγματα να μην ξεχάσω να αναφέρω και τον διαγωνισμό μας που τρέχει μέσω Facebook.

Μπαίνοντας σου κάνει εντύπωση η διακόσμηση που είναι καθαρά παραδοσιακή κρητική. Μέχρι και οι καρέκλες έχουν χαραγμένο πάνω τους το όνομα ΠΑΣΙΦΑΗ και την Κρήτη από κάτω. Δε ξέρω για εσάς αλλά για εμένα, επειδή το κρητικό στυλ δε το βλέπω και πολύ συχνά, η διακόσμηση του μαγαζιού ήταν πάρα πολύ ευχάριστη, ενώ η μουσική σαν ένα χαλί από πίσω ήταν ευχάριστη και δε σε αποσπούσε και από την κουβέντα. Το δεύτερο πράγμα που παρατήρησα και θα παρατηρήσετε και εσείς, είναι η ευγένεια του προσωπικού και ο τρόπος που σε καλοσωρίζουν στο μαγαζί. Ένιωθα από την πρώτη στιγμή που μπήκα μέσα ότι είχα πάει σε μαγαζί γνωστών μου. Είχαμε πάει τέσσερα άτομα, ο σερβιτόρος που μας είδε πρώτος μας χαιρέτισε με χειραψία ΚΑΙ τους τέσσερις με ένα ειλικρινέστατο χαμόγελο και μας έδειξε τις επιλογές στα τραπέζια. Όλες μας οι επαφές με το σέρβις ήταν παραπάνω από άψογες. Δε λέω οι Γευσιχώστες και οι φίλοι τους (για τους οποίους περηφανευόμαστε και όχι άδικα) είναι πάντα ευγενικοί και φιλικοί με τους εκάστοτε σερβιτόρους, άλλωστε δεν είναι υπηρέτες μας, εξυπηρέτηση μας κάνουν τα παιδιά (φέρνουν φαΐ στο λαό!!!). Αλλά αυτό το πράγμα δε το έχω ξαναδεί. Αν υπήρχε άριστα στην εξυπηρέτηση θα ήταν αυτή της Πασιφάης.


Στο μαγαζί όπως προείπα, πήγαμε τέσσερις. Δύο οι Γευσιχώστες, μια κοπέλα που γνώρισα στο χορό (ναι το κουνάω λίγο) και το αγόρι της που εγώ τους λέω φίλους, δε ξέρω τι σκέφτονται πλέον αυτοί αφότου με είδαν να τρώω. Δε χρησιμοποιώ κωδικά ονόματα για αυτούς γιατί θέλω να τα σκεφτώ λίγο... έχω την εντύπωση ότι θα μας ξανασυνοδεύσουν σε Γευσιχωσία, οπότε ας τους δώσω κάτι καλό. Θα παίρναμε για τη μέση πράγματα, οπότε πήραμε από τις επιλογές που είχε για σαλάτα λαντουριστό, που είναι ο γνωστός σε όλους μας ντάκος (χαίρω πολύ σε κρητικό μαγαζί τι θα έπαιρνα; Χωριάτικη;), μια πίτα Σφακιανή, μια μερίδα απάκια, μια πατάτες και μια ποικιλία κρεατικών. Στα 100 ml τσικουδιά που κέρασε το μαγαζί μόλις μπήκαμε, προσθέσαμε και άλλα 250... έτσι για να υπάρχουν. Να παρατηρήσω ότι η ποικιλία στον κατάλογο ήταν σημαντική και θέλαμε πραγματικά να τα πάρουμε όλα... δε πειράζει, ξαναπάμε για φαΐ ρε παιδί μου... ευκαιρία...


Ο ντάκος που ήρθε ήταν σωστά φτιαγμένος, ίσως ένα από τα παξιμάδια ήθελε ελάχιστα περισσότερο μούλιασμα, αλλά μικροπράγματα αυτά. Επιπλέον ήταν καλός σε μέγεθος και μας απασχόλησε ευχάριστα μέχρι να έρθουν τα υπόλοιπα. Η πίτα και τα απάκια ήρθαν μετά, τα απάκια είναι κομμάτια χοιρινό κρέας, ζουμερότατο και συνοδεύεται από κομμάτια πράσινης πιπεριάς. Πολύ καλό και πολύ γευστικό ένα ορεκτικό που σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Η πίτα... βασικά η σφακιανή πίτα είναι μεγέθους πίτας σουβλακιού περίπου με τυρί μέσα και στην οποία προσθέτεις μέλι. Μπορείς να ζητήσεις να σου βάλουνε ή μπορείς να βάλεις εσύ. Εμείς πήραμε να βάλουμε μόνοι μας (όχι ότι ξέραμε τι κάνουμε απλά είχαμε πει στην αρχή χωρίς μέλι και αλλάξαμε γνώμη οπότε οι άνθρωποι μας το έφεραν). Ίσως εγώ που το έβαλα να το παράκανα, αλλά το μέλι κάλυπτε πολύ τη γεύση της πίτας. Πιστεύω ότι το τυρί που είχε μέσα (φέτα δλδ) θα έπρεπε να είναι λίγο πιο αλμυρό για να κάνει καλή αντίθεση. Πιστεύω ότι μια κρεατόπιτα θα μας άρεσε περισσότερο. Ίσως ήταν και αστοχία στην παραγγελία μας, αφού δε ξέρουμε καλά την κρητική κουζίνα.


Προσπερνάω τις πατάτες με τυρί που ήταν καλές, κομμένες στο χέρι σε σχήμα τσιπς αλλά όχι τόσο λεπτές και χωρίς λάδι πουθενά στο πιάτο, πράγμα πολύ καλό και περνάω στην ποικιλία. Η ποικιλία είχε μέσα πατάτες, σουβλάκι χοιρινό και κοτόπουλο, μπιφτέκια, λουκάνικο και ένα μπριζολάκι (με κόκκαλο για αυτό δε το λέω πανσέτα). Το κρέας ήταν πραγματικά πολύ καλά ψημένο, ενώ το λουκάνικο έχει μείνει στον φίλο μας να το λέει. Μας το έλεγε και την επόμενη μέρα που είχαμε πάει να δούμε μπάλα... Γενικά όλα τα κρέατα μας άρεσαν πολύ και όλα ήταν ζουμερά αλλά χωρίς ζουμιά στο πιάτο και τρυφερά και κατέβηκαν ιδιαίτερα ευχάριστα. Το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι το μέγεθος της ποικιλίας, που δε θα την πω μικρή, αλλά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Θα πω λίγο περισσότερα παρακάτω που μιλάω για κόστος.


Το κόστος του γεύματος μαζί με τσικουδιά κτλ ήταν περίπου 17 ευρώ το άτομο. Φτηνό δε το λες, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολύ ακριβότερα μαγαζιά στη Γλυφάδα. Προσφέρει κάτι διαφορετικό και το χρεώνει λίγο παραπάνω και όχι παράλογα. Να προσθέσω ότι στο τέλος φέρνουν λουκουμάδες με μέλι σαν κέρασμα (δηλαδή έχει ένα κέρασμα τσικουδιά στην αρχή και ένα στο τέλος), ενώ το αφεντικό του μαγαζιού ήρθε στο τραπέζι μας 3 φορές. Μια για να δει αν είχε αργήσει η ποικιλία (είχαμε φάει αρκετά γρήγορα τα ορεκτικά και ανησύχησε), μια για να μας ρωτήσει αν όλα ήταν καλά και άλλη μια πριν φύγει για το άλλο μαγαζί για να χαιρετίσει και να κεράσει άλλο ένα πιάτο λουκουμάδες. Στο οποίο κάναμε τους δύσκολους και του είπαμε ότι θα φεύγαμε και η ακριβής του απάντηση: Εγώ θα τους φέρω και κάντε ότι νομίζετε. Μάλιστα την ώρα που έφευγε (καθόμασταν κοντά στη πόρτα) είδε ότι τους φάγαμε και πήγε να κεράσει και τρίτο πιάτο, αλλά τον προλάβαμε... Τώρα θέλω να πω για την ποικιλία. Η ποικιλία μόνη της κάνει 28 ευρώ. Αν είναι για τέσσερα άτομα, είναι πολύ καλή τιμή αλλά θα χρειαζόταν να αυξηθεί λίγο το μέγεθος. Αν είναι για δύο άτομα είναι μάλλον ακριβή, αλλά είναι μεγαλύτερη από αρκετές άλλες. Δε θα πω ότι δεν έμεινα ευχαριστημένος, βασικά κανένας από τους τέσσερις, απλά πρέπει να το πω και αυτό για να είμαστε δίκαιοι.


Ανακεφαλαιώνοντας ένα μαγαζί σε καλό σημείο με πολύ ωραία διακόσμηση και πολύ καλό φαγητό με πολλές επιλογές που θα σας συστήσει σε μια διαφορετική ελληνική κουζίνα για ποικιλία. Είναι ίσως λίγο πιο ακριβό αλλά σίγουρα όχι παράλογο και αξίζει να πάτε έστω μια φορά για το σέρβις του και μόνο και τον τρόπο με τον οποίο σε κάνουν να περνάς ευχάριστα την ώρα. Μετά πιστεύω ότι και να μη σας αρέσει το φαγητό (που αν είστε σαν εμάς θα σας αρέσει) θα ξαναπάτε σίγουρα, μόνο και μόνο για το κλίμα.


Η Πασιφάη
Ανδρέα Λαζαράκη 63, Γλυφάδα
Μεγ. Αλεξάνδρου 24, Πλ. Μέμου, Κορυδαλλός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου