6/11/14

Καλαμάκι; Καλό. Πεϊνιρλί; Καλό. Και τα 2; Γουάου!


Ο τίτλος ήταν η αντίδρασή μου όταν μια μέρα στο facebook κάποιος γνωστός κοινοποίησε την ύπαρξη αυτού του μαγαζιού. Όπως καταλαβαίνετε οι Γευσιχώστες δε μπορούσαν να μην το δοκιμάσουν. Ντροπή. Μια νύχτα με φεγγάρι (θα σας γελάσω αλλά λέμε τώρα) και μετά από μια βόλτα στο θέατρο (γιατί το φαΐ και η κουλτούρα είναι τρόπος ζωής) μαζί με μια φίλη μας κινήσαμε για τη νέα "μάχη".

Το Καλαμάκι-Πεϊνιρλί του Σπύρου είναι ένα μικρό μαγαζί σε κεντρικό δρόμο της Καισαριανής. Κακό πράγμα για το πάρκινγκ γιατί πολύ απλά αυτή η έννοια δε πρέπει να υπάρχει στην περιοχή. Για να είμαι δίκαιος και εμείς πηγαίναμε ψάχνοντας και παρκάραμε όπου βρήκαμε, αλλά ένα θεματάκι η περιοχή το έχει. Το δεύτερο... αυτό δε το λες κακό, είναι ότι το μαγαζί είναι πολύ low-profile. Αν δεν το πρόσεχε η κοπέλα που είχε δει την πρόσοψη (και την χαρακτηριστική ριγέ τέντα) σε φωτογραφία στο Facebook, παίζει ακόμα να το ψάχναμε.

Αλλά ξεπερνώντας αυτά, το μαγαζί είναι πολύ ωραίο, αρκετά μικρό (4-5 τραπέζια για 4 άτομα, σύνολο να χωράει 20-25 άτομα συνολικά) ζεστό περιβάλλον, ούτε επιτήδευση ούτε τίποτα υπερβολικό. Ήρθες για το φαΐ και αυτό θα σε κερδίσει.

Ένα μεγάλο ατού του μαγαζιού είναι ότι η κουζίνα είναι ανοιχτή. Δηλαδή ΟΤΙ πάρεις θα το δεις να ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σου. Μεγάλο πράγμα αυτό, μπράβο. Τα παιδιά που δουλεύουν μέσα (γιατί προφανώς εκτός από την σερβιτόρα πλέον μιλάς και με τους "μάγειρες") είναι φιλικά, με τη κουβέντα και το χωρατό τους, νιώθεις ότι ήρθες να φας σε φίλους σου. Βοήθησε βέβαια ότι σε ηλικία είμασταν όλοι πάνω κάτω στα ίδια, αλλά την κουβέντα την πιάσαμε εύκολα.

Πάμε τώρα στο φαγητό. Όπως λέει και το όνομα του μαγαζιού, η βάση του μαγαζιού είναι το πεϊνιρλί.


Πάνω σε αυτό προσθέτουν ότι ζητήσεις. Σου έχουν μια επιλογή από 6-7 "έτοιμες" συνθέσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορείς να αφήσεις και το δικό σου σημάδι φτιάχνοντας ότι θέλεις εσύ. Ενδεικτικά να πω τα βασικά συστατικά: Καλαμάκι χοιρινό και κοτόπουλο, κεμπαπ, σουτζούκι. Από εκεί και πέρα... φαντασία να υπάρχει.

Εμείς ξεκινήσαμε με μια φέτα ψητή και μια μερίδα πατάτες (είχαμε πει με σως και ήρθαν σκέτες, αλλά δε πειράζει δε το παρατηρήσαμε καν). Δε γράφω τυροκαυτερή γιατί δεν είχε... είχαν την ειλικρίνεια να γράψουν τυροσαλάτα.

Για τα ορεκτικά να πω τα εξής καλά. Πατάτες κομμένες στο χέρι... να πω την αλήθεια από το ζεστό και φιλικό κλίμα του μαγαζιού το περίμενα. Καλοψημένες χωρίς λαδίλα. Φέτα καταπληκτική, από τις καλύτερες που έχω φάει σε μαγαζί με τη σωστή ποσότητα σάλτσας και τα έξτρα της. Μπράβο στα παιδιά.

Και πάμε τώρα στα πεϊνιρλί... ξεκινάμε: 1. με καλαμάκι χοιρινό 2. με καλαμάκι κοτόπουλο 3. καγιανάς (αυγό, φέτα, τοματίνια, σουτζούκι, κρεμμύδι και μαϊντανός) 4. με κρέμα γάλακτος και καπνιστή πανσέτα 5. με σουτζούκι.

Το παρακάναμε λίγο αλλά δε βαριέσαι (αν και ο Κοιλιόδουλος ήθελε να το παρακάνει κι άλλο και να πάρει ένα ακόμα). Τα καλαμάκια ήταν πολύ καλά ψημένα και δέσανε με τη βάση (τυρί) του πεϊνιρλί. Μας άρεσαν πολύ. Δε μας ενθουσίασαν, αλλά ήταν μια ευχάριστη αλλαγή όπως και να το κάνουμε. Ο καγιανάς ήταν επίσης πολύ καλός (αν κρίνω από την ταχύτητα με την οποία το κατέβασε ο Κοιλιόδουλος). Η κρέμα γάλακτος με την καπνιστή πανσέτα ήταν επίσης πολύ καλή, αλλά θα προτιμούσα να υπήρχε λίγο περισσότερο κρέας μέσα (είχε κομματάκια αλλά αρκετά αραιά). Κλείνοντας το σουτζούκι ήταν πολύ καλό, σε κανονικά επίπεδα πικάντικο. Είχα προσθέσει και μανιτάρια και τυροσαλάτα... και ταιριάζανε πολύ. Να αναφέρω εδώ ότι τα μανιτάρια δε τα βάζουν από πάνω, αλλά τα περνάνε στη βάση του πεϊνιρλί μαζί με το τυρί. Πολύ καλή εκτέλεση σε αυτά, δε μπορώ να πω.

Πάμε τώρα στο κόστος, το οποίο ήταν σε επίπεδα φυσιολογικά χαμηλά. Αν σκεφτεί κανείς οτι ένα πεϊνιρλί έξω έχει 2,50€ πάνω κάτω, τα 3 που ζητούσανε τα παιδιά για να στο φτιάξουν μπροστά σου και να σου βάλουν και καλαμάκι πάνω δεν είναι πολλά. Τα 3,00€ είναι ένας μέσος όρος φυσικά, η διακύμανση είναι από 1,90€ (το πιο απλό) μέχρι 4,40€ (εκτός κι αν φτιάξεις το δικό σου). Αλλά δε μπορώ να πω ότι δεν άξιζαν τα λεφτά τους.

Ανακεφαλαιώνοντας, ένα πολύ ζεστό και φιλικό περιβάλλον, στο οποίο βοηθάει το προσωπικό, με καλό φαγητό και σε φυσιολογικότατες τιμές. Μόνο πρόβλημα είναι το πάρκινγκ, αλλά και πάλι αν μένετε κοντά... έχει και delivery... τυχεροί... Πάντως αν είστε κοντά στη περιοχή και θέλετε κάτι χαλαρό και σχετικά φτηνό, το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Καλαμάκι Πεϊνιρλί του Σπύρου
Εθνικής Αντιστάσεως 36, Καισαριανή
 Υ.Γ. Έχει κλείσει (δυστυχώς).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου